BARISAN NASIONAL BARISAN KITA

Sunday, November 30, 2008

NDAK SETUJU UMNO DIKAITKAN DENGAN POLITIK WANG

Mawar tak pasti sama ada yang bebicara soal politik wang dalam UMNO dan mengaitkannya dengan rasuah adalah org UMNO sendiri (api dalam sekam) ataupun memang dah nyata pembangkang yang asyek bekangkang dalam politik. (ala2 buat nasi kangkang)
Apa yang pasti di tempat ku, di Pendalaman Sabah ni yang terpencil dari arus kemajuan dan pembangunan yang hangit dan membingitkan (tapi kita oklah aku ada blog, ok lah sket dari sesetengah rakan sebaya ku yang ndak kenal pun blog 2 apa kan?) berpolitik 2 ibarat menjadi sukarelwan yang tak bergaji, berjuang untuk agama , bangsa dan negara. Bukan kecil bah 2 peranan tu..dah lah sekarang masuk tandas pun kena bayar RM 0.20.
Bila musim pemilihan ni, yang bertanding menjadikannya medan mengeluarkan warga2 pencinta parti keluar dari sarang persembunyian (mcm lagu Sheila On 7, rangkap keberapa pun aku ndak pasti...bunyinya lu baca lah sandri "mungkin terlalu lama aku telah bersembunyi") kamu org ingat senang kah mau kasi keluar, mahluk2 Tuhan di Sabah ni yang jauh di pelisuk2 bumi, kalu kau ndak kasi tambang2, kamu ingat d org ada duit kah mau keluar.
ni aku mau kongsi... pengalaman kami masuk p pegalungan d pensiangan melawat nenek tiri blah kakak angkat aku, tambang perahu yang maut...heh? maut plak muat sorang pr-seat,(sebab seram sangat mcm berdepan dengan maut, jaket keselamatanpun ndak da) muatan lebih kurang berapa yang muat lah, tu tak penting!! yang penting tambang bah...1 boat mau bayar RM 700+++
4 tahun sekali ja pemilihan ni, apa juga yang boleh kita ungkapkan sebagai rasuah dalam politik..sebab bagi wang untuk undi?? sapa yang boleh pastikan bagi duit org kan undi kita??? mana kita tau niat org. mana kita tau, mungkin yang mau bertanding 2 banyak hutang hehehe tak mustahil kan..dah dia ada duit dia bayarlah..tve bah cerita ni. (kalau tak suka jangan baca)
Jangala kita fanatik sangat, bila org ckp rasuah kita pun dok canang juga UMNO dengan rasuahhh...tak mau UMNO sebab UMNO Rasuah!!! hei hairan aku...
Aku bercerita begini bukan kerana aku ni penyokong n pencinta Rasuah Semalaysia, tapi aku ndak setuju dengan pendapat2 yang berlegar2 di telinga aku dewasa ni...aku kecian tenguk pakcik2 d kampung aku berpolitik tapi hidup anak bini mcm tebiar jak, baru ja mereka berkempen menulung calon (kira berjuang mempertahankan pemimpin yang bekeja la) di bagi duit kupi di ckp rasuah...a deh adehhhhhh.
APa pakatan 2 bagus sangatkah??? bagaduh ja karaja nya!!! kalu bukan crita pasal babi pasal arak!!! PAS nama ja Parti Islam tapi bila Islam diperkotak katik kan oleh DAP dan sekutunya, dia boleh g buat bodo " no komen" mcm ahh glemour mcm CT.
Jadi pemimpin di Sabah ni, ndak boleh KADAKZ musti mau berkorban buka ja masa, tapi wang dan tenaga.

No comments: